Son 10 yıl içerisinde teknoloji alanındaki gelişmelere yetişebilmek imkansız gibi görünse de ülkemiz açısından sevindiriri çalışmaların ortaya çıktığını görmek bizleri memnun ediyor. Özellikke TÜBİTAK bünyesinde ülkemiz açısından birçok ilki yaşadığımızı, elektronik savunma konularında dışa bağımlılığımızın minimum düzeye inmesi gibi sonuçların ortaya çıktığını sizlere daha önceki haberlerimizde belirtmiştik.
Bugünkü yazımızda Türk bilim adamlarının ülkemiz açısından bir ilki daha gerçekleştirdiğinin haberini sizlerle paylaşıyoruz. Türk bilim adamları Uzay Simülasyonu üretmeyi başardı.
Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü’nün yaptığı çalışmalar meyvasını vermeye başladı. Bölümde öğretim üyeliği yapmakta olan Prof. Dr. Zafer Durusoy oluşturdukları uzay simülasyonu alanıyla uzaya gönderilecek her türlü cihaz ve nesnenin uzay ortamında çalışıp çalışamayacağını artık kontrol edebileceklerini söyledi.
Uzaydaki yer çekimi, -100 ile +175 santigrad derece arasında değişen hava sıcaklıklarının aynısını simüle edebilecekleri cihazda yapmış oldukları denemelerin başarıyla sonuçlandığı belirtildi. Yurt dışında buna benzer cihazların satılmadığı, çok büyük meblağlara mal olduğunun da hatırlatılmasıyla tamamen yerli üretim bu cihazın yabancı ülkelerdeki cihazlardan %80 daha uzuca mal edildi. Tamamen yerli üretim olduğunun altı çizilen cihaz, 3 gün boyunca kesintisiz olarak çalışabiliyor. Yakın gelecekte kendi uzay üssümüzün kurulacağı ve uzaya kendi üretimimiz olan araçları gönderebileceğimiz rampaların hazırlanması bağlamında uzay ortamının test edilebilmesi ülkemiz açısından oldukça sevindirici.