[ads1]2 yıldan bu yana üzerinde yoğun bir mesai harcanan Yeni Ehliyet Uygulaması ve buna bağlı yan uygulamalar Meclis Denetleme komisyonunun raporu uyarınca T.B.M.M’de görüşülmeye başlanmıştı. Nihayet yasa tasarısı kesinlik kazandı ve kanunlaştı. Öyleki 23 maddeden oluşan Yeni Ehliyet Yasası içerisinde Avrupa Birliği ile uyumu sağlayacak maddeler kendisini hissettiriyor. Meclis Araştırma Komisyonu’nun yaptığı istatistiklere göre Türkiye’de ki trafik kazalarının %70’lik büyük bir kısmını 18 – 24 yaş arasındaki genç şoförler tarafından yapılmakta. Bu sonuçtan hareketle Yeni Ehliyet Yasası’nda önemli tedbirler alındı. Bu tedbirlerden en önemlisi, yeni ehliyet alan sürücü 1 yıl süre ile stajyer kabul edilecek. Şayet 1 yıllı süre içerisinde trafik vukuatı 30 ceza puanının altındaysa sürekli ehliyet almaya hak kazanacak. Lakin 1 yıllık süre içerisinde trafik kurallarına riayet etmezse verilen stajyer ehliyeti yenilenmediği gibi tekrar ehliyet alabilmesi için yeniden sürücü kursuna gidip, ehliyet sınavlarına katılacak.
Yeni Ehliyet Kanunu ve Trafik Kanunu Ayrıca
- Kamu araçlarına hız sınırlayıcı sistemler takılmasını zorunlu kılmakta
- Toplu taşıma araçlarına hız sınırlayıcı takılma zorunluluğu gelmekte
- Ticari taksi şoförlerine GPS kullanma zorunluluğu gelmekte
- Okul servislerinde her koltukta emniyet kemeri ve en az 7 yıl deneyimli şoför standartı getirilmekte
- Standart ehliyetler 5 yıl süre ile geçerli olacak. 5 yılın sonunda ehliyetin güncellenip yenilenmesi gerekmekte.
- 65 yaşının üzerindekilere ehliyet verilmemesi kesinleşti. Fiziki yetersizliklerinden dolayı 65 yaş üstü şoförlerin araç kullanmalarına kısıtlama getiriliyor.
- Direksiyon sınavları 4 faklı mevsim ve hava şartında yinelenecek.
- Yokuş yukarı parketme, durma, ilerleme durumları direksiyon sınavlarının tümünde uygulamalı olarak yaptırılacak. Direksiyon sınavından geçemeyene ehliyet kesinlikle verilmeyecek.
- İlk okul mezunu olamayan kişilere kesinlikle ehliyet verilmeyecek.