Oxford Üniversitesi‘nde görev yapan elektronik ve bilgisayar mühendisliği öğretim üyelerinin katkısıyla RobotCar ismi verilen proje de sona doğru yaklaşıldı. Uzmanların üzerinde 3 yıldan beri çalıştığı bu araçın çalışma prensibi Google’ın üzerinde çalıştığı otomobilden biraz daha farklı. RobotCar UK, Google’nin otomobili gibi navigasyon ve uydu üzerinden hareket etmiyor. Robot teknolojisinin son örneklerinden birisi olan bu araç öğrenme metoduyla hareket ediyor. Öyle ki, daha önceden gittiği güzergahları aklında tutuyor, yoldaki trafik durumuna göre farklı mantıksal değerlendirmeleri yaparak gideceği hedefe en kısa ve güvenli sürede gitmeyi amaç ediniyor. Üzerine entegre edilen 3 boyutlu sensörler ve lazer teknolojisi ile öncelikle öğrendiği yolu daha sonra kendi başına kat edebiliyor.
Oxford Üniversitesi tarafından projesi yürütülen RobotCar UK‘nın test sürüşleri Begbroke Science Park‘da gerçekleştirildi. Proje ile ilgili tüm detayların http://mrg.robots.ox.ac.uk adresinde paylaşılması ve teknik tüm detaylarının açıklanması oldukça dikkat çekti. Bu tür projelerle ilgilenen tüm şirket ve üniversitelerin genellikle gizli çalışmalar yürüttüğü gerçeğini göz önünde bulundurursak Oxford Üniversitesi‘nin aldığı bu kararın örnek teşkil ettiği de su götürmez bir gerçek.
Günümüz teknolojisinde yaklaşık 7600 USD maliyetle tüm arabalara entegre edilebilecek bu sistemin patenti çoktan alındı. Önümüzdeki birkaç yıl içerisindeki teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurulduğundan bu maliyetin yarı yarıya düşebileceğine dikkat çeken uzmanlar çoğunlukta. Öğren ve uygula metoduyla hareket eden bu araba, GPS gibi bağımlı sistemlerle çalışmamasıyla, yalnızca öğrendiğini uygulamasıyla bizce Google‘nin projesinden daha başarılı olacak gibi. Çünkü teknik aksamalar internetten veya uydudan kaynaklanan sorunlardan etkilenmeden hareket kabiliyetine sahip olan RobotCar UK‘nın önümüzdeki 3 yıl içerisinde şehir trafiğine çıkabileceği yönünde söylentiler yer almakta.