[ads1]Dünyadaki sağlık ve tıp sektörünün en gelişmiş ülkelerinden birisi olan Japonya bu sektöre olan hizmetlerine bir yenisini daha ekledi. Dünyada ilk defa insanın deri hücrelerinden elde edilen kök hücrelerin formunu yeniden düzenleyerek kalıtsal hastalıkların tedavisinde kullanılmasını sağladı. Japonya’da ki Kobe hastanesinde yaklaşık 7 aydır sürdürülen yoğun çalışmalar olumlu meyvelerini vermeye başladı. Profesör Masayano Takahaşi başkanlığında kurulan ve on kişiden oluşan ekip hastaların kollarından alınan deri parçalarındaki kök hücreleri tespit edip o hücreler üzerinde pluripotent kök hücreleri bularak formlarında değişiklik yapmayı başardı. Bu sayede hastaların ilerleyen yaşlarda hangi hastalığa karşı bağışıklıklarının düşük olduğu tespit edilerek kök hücrelerin o hastalığa karşı güçlendirilmesi amaçlanmakta.
Öyle ki klinik deneylerine başkanılan kök hücre tedavisi maküla dejenerasyonu hastalığına yakalanan 6 hasta üzerinde başladı bile. Hastalardan alınan deri örneklerindeki kök hücreler çoğaltılıp güçlendirilmek suretiyle herhangi türdeki yetişkin hücrelere dönüştürülebiliyor. Maküla dejenerasyonu hastalığına yakalanan hastaların gözlerine yerleştirilen bu hücreler retina hücresi olarak form kazanıp hastalığın iyileşmesinde yüzde 80 etkili oluyor. Gözün okumak, dikiş dikmek, nişan almak gibi kesin görme yeteneğine etki eden Maküla dejenerasyonuna karşı bulunan tedavi yöntemi sayesinde genelde 50 yaş ve üzerinde görülen görme bozuklukları büyük oranda düzeltilebiliyor.
Japon bilim adamları klinik deneylerin başarıya ulaşması halinde tedavinin tıp literatüründe bir ilk olarak belirleneceğini belirtti. Öyleki bu teknolojinin yaygınlaştırılması için diğer ülkelerden araştırmacıların da araştırmaya ortak olabilmelerinin yolu açılmış. Profesör Takahaşi özellikle Avrupa’dan 5 katılımcının daha projeye dahil edileceğini açıkladı.