More

    İsveç, Çöp Kriziyle Karşı Karşıya

    isvec cop geri donusumDünya, enerji kaynaklarının plansız kullanımı yüzünden küresel ısınma, atmosfer kirliliği başta olmak üzere onlarca ekolojik sorun ile karşı karşıya kalmakta. Son dönemlerde atıkların geri dönüşümüyle ilgili yüzlerce çalışma yapılırken, dünyanın çevresel atıkları ayrıştırma ve yeniden değerlendirme konusunda lider ülkesi İsveç‘in hiç de aklına gelmeyen bir sorun yüzünden gelecekte başı dertte olabilir.

    Avrupa ve dünyanın atık değerlendirme konusunda uzman ülkesi İsveç katı ve sıvı atıkların %98’ini tekrar değerlendirip kullanarak hem ekolojiye hem de ekonomiye olan katkısıyla lider ülkesi olma konumunda. Özellikle çöplerin ayrıştırılarak tekrar işlenmesiyle %90 oranında geri dönüşüm sağlayan ülke aynı zamanda artan çöpleri permantasyondan geçirerek gaz üretip, bu üretimi 250 binin üzerinde evi ısıtmak için yakıt olarak kullanıyor. İsveç’te durumlar bu şekilde ilerlerken hiç de akıllarına gelmeyen bir sorun ile karşı karşıya kaldılar.

    Ülkede atılan çöplerin %98’inin tekrar ayrıştırılması ve geri kullanılması yüzünden çöp olarak kalan ve geri dönüştürülemeyen atık oranında gözle görülür düşüş yaşandı. Bu bir yandan sevindirici bir haberken geri dönüştürülemeyen atıkları gaz üretiminde kullanan ülkede şimdi de permantasyon edilecek çöp kalmadı. Gaz üretiminde kullanacakları çöp atığı kalmayan İsveç şimdi 250 bin konutun hem ısınma hem de elektrik enerjisini nereden karşılayacağı sorusuyla baş başa.

    Kendi çöplerinin %98’ini geri dönüştüren İsveç zaten 5 yıldan beri özellikle Norveç’den ve Avrupa’nın diğer ülkelerinden Çöp ithal etmekteydi. İthal edilen çöpleri de geri dönüştüren İsveç’ e çöp dayandırmak mümkün olmuyor. Uzmanlar Yılda 850 bin ton çöp ithal eden İsveç’in çöpleri geri dönüştürmeye devam ettiği taktirde, temel enerji ihtiyacını çöplerden karşılayamayağını söyledi. Gıda maddelerini bile gübre olarak geri dönüştürüp dünyanın birçok ülkesine ithal eden İsveç, yakın zamanda çöp atıklarından elde ettiği enerjiyi karşılayabilecek çöp bulamayacak.

    Ülkede çöplerin tükenmesi ve çöp üretilemiyor olması bile bu tarz komik durumları doğuruyor. Türkiye yenilenebilir enerji ve geri dönüşüm konusunda Avrupa ülkelerinden geride olmakla birlikte henüz çöplerin %9’luk bir kısmını geri kazandırabiliyoruz.

    Son Eklenenler

    Benzer İçerikler

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Soruyu Yanıtlayınız * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.