[ads1]İş güvenliği yasası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan bir yasa olarak, işyerlerinin güvenlik ve de işçilerin sağlıkları hususunda pekçok önemli düzenlemeler getiren bir yasadır. Yapılan son değişikliklerle iş güvenliği yasası, 30 Haziran 2012’den beri yürürlüktedir. Bu yasa, 50’den fazla işçi çalıştıran işyerlerini kapsar ve bu işyerlerine birer adet iş güvenliği uzmanı ve de işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiriyor.
Öte yandan bu kanun, 2013 yılının Haziran ayının sonuyla birlikte tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılmış işyerlerinin tamamında, 2014’ten itibaren de az tehlikeli işyerlerinde ve de tüm kamu işyerlerinde uygulanmaya başlayacaktı. Ancak yasada belli ertelemeler söz konusu oldu.
[ads2]Bu konuda görüş bildiren İş Güvenliği Uzmanları ve İşyeri Hekimleri Topluluğu (TÜİSAG) Başkanı Levent Kavlak, iş sağlığı ve güvenliği kanununun uygulamasının ertelenmesinin doğru olmadığını dile getiriyor. Kavlak’a göre bu konuda görev yapabilecek kişiler iki yıldır bakanlığın uygun gördüğü eğitimi alıyor. Ayrıca 1 Temmuz itibarıyla 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde de görev yapabilecek durumdalar. Bu tür yerlerde de iş yeri güvenliği için iş güvenliği uzmanları bulundurulmalı ve üstelik personel olduğu halde erteleme yanlış olarak görülüyor.
Kavlak, ayrıca bu yasanın çıkarılmasının bile başlı başına çok önemli olduğunu dile getirirken, artık iş güvenliği uzmanlarının üstlerine düşeni yerine getirilmeleri için fırsat tanınması gerekliliğine de dikkat çekiyor.
Bugüne kadar iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında 13 tane yönetmelik çıkarıldı. Bu yönetmeliklerle 50 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerine yönelik düzenlemeler yapıldı. Ancak özellikle ölümlü iş kazaları elliden az işçi çalıştıran işyerlerinde görüldüğü için, bu tüzükler ve yeni kanun pratikte işçi ölümlerine dair hiçbir iyileştirme getirememiş bulunuyor. İş kazaları kanun uygulanmaya başladığından beri düşürüldü, ancak işçi ölümlerinin oranı ne yazık ki düşürülemedi.
50’den az işçi çalıştıran “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” iş yerlerinde de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak elzemdir. Bu zorunluluğun da 1 Temmuz 2013 itibarıyla uygulamaya konulacağı düşünülüyordu. Ancak bu zorunluluk, 1 Temmuz 2014’e ötelenmek istenmektedir. Öte yandan kamu ya da özel sektör ayırt edilmeksizin 50’den az çalışanı olan, “az tehlikeli” iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu ise 1 Temmuz 2014’ten 1 Temmuz 2016’ya ötelenmek istenmektedir.
Eğer iş güvenliği yasası öngörüldüğü gibi ertelenirse, ne yazık ki bu yıl da birçok işçi ve çalışan hayatını kaybedebilir. Ertelenmesi düşünülen yasaya göre, Haziran 2013 sonu itibarıyla İSG kapsamına giren tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerindeki uygulama, 30 Haziran 2014’e ertelenecek. Bu da kasap, çiftçi, kuaför, marangoz gibi tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde ve bunlar gibi iş kazalarına son derece müsait işyerlerinde bir yıl daha iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurulmayacağı anlamına geliyor