[ads1]Fatih Projesi ile Türkiye’de gündeme gelen F Klavye kullanımı önerileri giderek yaygılaşıyor. Kullanıcıların %96’sının Q Klavye kullandığı ülkemizde başta devlet daireleri olmak üzere çoğu işletme de Q Klavye kullanımını terk ediyor. Devlet politikalarının bilişim sistemleri üzerinde de büyük baskı kurduğu ülkemizde hiçbir dil ile uyumu olmayan Q Klavye kullanımının yaygınlaşması başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere çoğu devlet birimini Türkiye Türkçesi ile en uyumlu seçenek olan F Klavye tercih edilmesi yönünde uyarıyor. Uzmanlar Türkçe ile en uyumlu klavye biçimi olan F klavye biçimini ilk defa 1954 yılında oluşturdu. Christopher Latham Shles ilk defa Q Klavye düzenini oluştururken hiçbir bilimsel çalışmada bulunmadan bu düzeni oluşturmuştu.
[ads2]Fransa, Litvanya, Letonya ve Türkiye gibi ülkelerse kendi dillerindeki harf ve kelime yapısına en uygun klavye biçimini oluşturdular. Bilgisayarlardan daha önceleri yaygın bir biçimde kullanılmakta olan daktilolar önceleri Türkçe dil yapısına uygun bir biçimde dizayn edilmiş, fakat aradan geçen süre içerisinde bilgisayarların piyasaya girmesi o dönemlerde teknolojik eksikliklerin Türkçe uyumlu klavyeler üretilememesi sorunu nedeniyle Q Klavye modeli F Klavyeye göre daha sık tercih edilmeye başlanmıştı. Başbakanlık ve MEB tarafından da desteklenen F Klavye kullanımı yönergesine göre 2017’ye kadar tüm resmi daireler F Klavyeye geçmiş olacak. Peki acaba devlet neden F Klavye kullanımını öneriyor?
Yapılan bilimsel araştırmalara göre F Klavye Türkiye Türkçesi’ne en uygun diziliş yapısına sahip. F Klavye üzerinde kullanıcı hareketlerini test eden uzmanlar F Klavye kullanımının Türkçe üzerinde daha başarılı olduğu sonucuna ulaştılar. Türkiye Türkçesi kelimeler arasından rastgele seçilen 30 bin kelime üzerinde yapılan testlere göre A harfi 26 bin 323 kez, E harfi 16 bin 308, K harfi 13 bin 542, i harfi 13 bin 384, M harfi 11 bin 263, l harfi 10 bin 496, T harfinin 9 bin 669 kez geçtiği ortaya çıktı. Bu durumda en uygun klavye seçiminin F Klavye olduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda teste katılan kullanıcıların Q Klavyeye göre yüzde 11 daha hızlı yazdıkları belirlendi.
Q Klavyedeki J harfi klavyenin tam ortasında, yani en sık kullanılan klavye bölgesinde yer almakta. Oysa ki J harfinin yapılan araştırmalar sonucunda Türkçe’de en az kullanılan harf olduğu ortaya çıktı. En sık kullanılan harflerin ise Q Klavye üzerinde erişilmesi güç bölgelerde yer aldığı belirtiliyor. F klavyede ise en sık kullanılan harfler klavyenin en erişilebilir bölgelerine yerleştirilmiş. F klavyede sol el yüzde 49, sağ el ise yüzde 51 oranında erişilebilir tuşlara yönlendirilmekte. İşte bu nedenle F Klavye Türkçe dil yapısına en uygun dizaynı içermektedir.
F Klavyenin dünya çapında kazandığı başarıları duyunca hayret edeceksiniz. F Klavyenin başarıları adlı yazımızı okumak için lütfen tıklayınız