Geçtiğimiz günlerde Amerika’nın en önemli bilim dergilerinden birisi olan Science dergisinin oyladığı 2012’nin en önemli buluşları anketi sonuçlandı. İsviçre’de bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi ‘nde(CERN) yapılan deneyler sonucunda ortaya çıkan ve maddenin bağlayıcı tutkalı olarak isimlendirilen Higgs parçacığının keşfi, evrenin yaratılışındaki tüm maddelerin yapı taşı olma özelliğiyle ilk sırayı aldı.
İkinci sırayı ise Amerikan Uzay Araştırmaları Kurumu NASA’nın, Mars gezegeni incelemelerinde kullandığı ve hiçbir teste tabi tutulmadan sorunsuz olarak istenilen noktaya indirebildiği uzay robotu olan Curiosity aldı. Bu araç sayesinde NASA, mars araştırmalarında çığır açacak bilimsel verileri toplamayı başardı.
2012’nin devrim niteliğindeki buluşlarından bir diğeri ise genetik bilim üzerinde gerçekleşti. TALEN isimli proje sonucunda insan vücudundaki bazı genleri devre dışı bırakmaya ya da o genler üzerinde oynama yapma imkânına kavuşan bilim adamları, bu genetik mucize ile birçok kalıtsal hastalığa çare bulunabileceğini ispatladılar. Yine genetik bilim içerisinde yer alan bir diğer buluş ise insan DNA’sının tamamen incelenmesinin başarıldığı ENCODE projesi oldu. İnsan vücudundaki tüm DNA kodları başarıyla çözülerek bu DNA’ların %80’inin insan vücudunda mutlaka bir işleve sahip olduğu sonucuna varıldı.
Düşünce gücüyle robotların kontrol edilebilmesini sağlayan ve “beyin – makine arayüzü” olarak isimlendirilen buluşla elektronik devrelerden oluşan robot bir kol, düşünce gücüyle hareket ettirildi. Özellikle tıp alanında ve felçli hastalar açısından umut verici bu gelişme Science Dergisi tarafından 2012’nin en iyi buluşlarından birisi olarak nitelendirildi.
Yine 2012’ye damgasını vuran kök hücre teknolojisi, lazer ve röntgen alanındaki yeni teknolojiler de adından sıkça bahsettirdi.