Alternatif radyo programları olarak nitelendirebileceğimiz podcast programları günümüzde oldukça popüler hale geldi. İlk defa Apple tarafından iPod cihazlarındaki ses dosyalarını açmak için yaratılan bu yazılım, henüz nitelikli bir para kazandırma sistemi yaratmış olmasa da sesini ulaştırmak isteyen pek çok insanın başvurduğu bir araç diyebiliriz. İşte kendi Podcast’inizi yapmak ve yayınlamak için kullanmanız gereken mobil uygulamalar…
1. Anchor
Spotify uygulaması tarafından geliştirilen Anchor, podcast kaydetmek için belki de şimdiye dek geliştirilmiş en pratik uygulamadır. Anchor sayesinde kendi podcast’inizi akıllı telefon, tablet ya da bilgisayarınızdan hazırlayabilir ve düzenleyebilirsiniz. Ses kayıtlarınızı incelikli bir şekilde ayarlayarak fon müziği, ses efektleri ekleyebilir ve dilediğiniz kısımları kırpıp sesinizi en temiz hale getirebilirsiniz. Anchor uygulamasında kaydettiğiniz podcast’ler tek tuşla Spotify, Google Podcast’ler ve Apple Podcasts aplikasyonlarına hızlıca eklenebilir. Tüm bunların yanı sıra podcast’ten para kazanma yolları ile ilgili Anchor’un kapsamlı yönlendirmelerinden de faydalanabilirsiniz.
2. Spreaker Studio
Podcast kaydetmek dışında canlı internet radyosu yayını yapmak için de sıklıkla tercih edilen Spreaker Studio, diğer kayıt uygulamalarına göre oldukça cazibeli işlevler barındırmaktadır. Canlı olarak yayınladığınız programları kolayca Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında paylaşarak sesinizi milyonlarca insana ulaştırabilir, anlık kayıtlarda ses efektleri ve ses değiştirme ayarlarından faydalanarak daha konforlu ve karakteristik programlar hazırlayabilirsiniz. Ayrıca kaydedilen yayınları Spotify ve Podcast’ler uygulamalarına aktarabilirsiniz.
3. Podomatic Podcast Recorder
Profesyonel olarak podcast kaydetmek için öne çıkan Podomatic uygulaması mobil cihazlarınızdan podcast’lerinizi pratik bir biçimde kontrol altına almanızı desteklemektedir. Alışık olduğumuz biçimde tüm mecralara podcast’lerinizi anında yüklerken aynı zamanda günlük, haftalık ve aylık olarak istatistik verilerine de ulaşabilirsiniz. Bu sayede podcast’lerinizin hangi yaş grubundan hangi saatler arasında dinlendiğine kadar pek çok ölçüde analizini görmeniz mümkündür.
4. Podbean
Harikulade bir podcast dinleme programı olarak bilinen Podbean, ayriyeten ilgili kullanıcıları için kendi podcast’lerini oluşturma şansı da tanımaktadır. Akıllı telefon veya tablet cihazlarınızdan kaydettiğiniz podcast’leri Podbean ile kolayca makaslayıp çeşitli sesler ekleyebilir ve ücretsiz olarak yayına sunabilirsiniz. Podbean diğer muadillerine göre çok daha geniş bir ses kütüphanesi ve post prodüksiyon ayarları taşımaktadır.
5. PodRecord – The Podcast Maker
Kaydettiğiniz yayınları otomatik olarak bir MP3 dosyası haline getiren PodRecord sayesinde arkadaşlarınız ile uzaktan podcast yayını hazırlamak epeyce basit bir hale geliyor. Yalın arayüzü ile sizleri karşılayan PodRecord, dilerseniz tek başınıza, dilerseniz ise başka bir cihazdan uygulamaya bağlanan arkadaşlarınız ile sizleri eşleştiriyor ve içeriğinde yer alan kılavuzlar sayesinde podcast’lerinizi diğer uygulamalar ile nasıl paylaşacağınız konusunda sizleri yönlendiriyor.