[ads1]Japonya’nın dünyaya açılan kapısı, ülke ile bütünleşmiş markası Sony’de işler iyi gitmiyor. Geçtiğimiz haftalarda işlemci üreticisi Intel’de işten çıkarmaların başladığını belirtmiş, bu iştem çıkarmaların en büyük nedeni olarak şirketlerin yeni mobil teknolojilere tam olarak adapte olmamasını göstermiş ve Intel’in mobil işlemci üretiminde gerilerden seyrettiğini hatırlatmıştık. Bu durumun bir benzeri şimdilerde teknoloji devi Sony’de meydana geldi. Intel ile arasındaki tek farkın Sony‘nin mobil teknolojilere, akıllı cihazlara yakınlığı olmasına rağmen neden maddi sıkıntılar içerisine girdiğini anlamak oldukça zor. Sony bir işletme politikası olan birimlerinin gelirlerini ayrı şirketler halinde yöneterek, mikro anlamda kendi kaderine kendilerinin karar vermelerini öngörmekte. Bu durumun bir sonucu olan Vaio markası da kendi başına ayrı bir oluşum olarak gözümüze çarpmakta.
[ads2]Sony’nin dizüstü bilgisayar markası Vaio, kullanıcıların beklentilerine ayak uyduramadığı ve artık tüketicilerin akıllı mobil cihazlara yönelmesinden kaynaklanan sebeplerle notebook markası olan Vaio’yu satmayı planlamakta. Sony Vaio markası altında üretilen notebook satışlarının 2013 yılı hedeflerini tutturamaması, 294 milyon dolar kar beklentisinin yanı sıra 1.1 milyar dolarlık zararla mali yılı kapatacağı belirtilen markanın elde tutulmasının şirket kayıplarının arttıracağından dolayı Sony’nin bu şekilde karar aldığını belirten yetkililer, Vaio’nun Japan Industrial Partners şirketin satılacağı haberlerini de doğruladı. Vaio‘nun 450 ile 480 milyon dolar arasında bir rakamla satılacağının sinyallerini veren şirket içi kaynaklar, şirketin, akıllı mobil cihaz üretimine daha fazla ağırlık vermek için üzerindeki yüklerden kurtulması gerektiğinin de altını çizdi.
2014 yılının son çeyreğinde devredileceği bildirilen Vaio’da işten çıkarmalar şimdiden başladı. Eylül 2014’e kadar 3 bin çalışanın görevine son verileceğini açıklayan Vaio yetkilileri, 2015 Mart ayına kadar toplamda 5000 çalışan ile yollarını ayıracak. Maliyetleri kısmak ve mobil teknolojilerde AR-GE çalışmalarını arttırmak adına alınan bu kararın yerinde olduğunu belirten ekonomistler şirket hisselerinde yaşanacak düşüşün diğer sektörleri de olumsuz etkileyebileceğini hatırlattı.