More

    DSLR Almadan Önce Okuyun

    [ads1]Fotoğraf çekmeye merakı olanların sahip olmak istediği fotoğraf makinelerini acaba ne kadar tanıyorsunuz? Özellikle son yıllarda moda haline gelen profesyonel fotoğraf makinesi kullanımı, amatörlükten bir basamak daha yükselerek bu işi hobi ve profesyonel anlamda meslek haline getirmek isteyenler için hazırladığımız makalemizde, DSLR seçimi yaparken neleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini anlattık. Bazı terimleri ilk defa duyanlar detayları konunun altındaki yorum bölümüne yazarlarsa gerekli olan yanıt hemen verilecektir. Öncelikle hatırlatmamız gerekiyor, bu makale yalnızca DSLR makine satın almak isyenler için hazırlanmıştır. Yani akıllı cep telefonlarındaki fotoğraf makinelerinden bahsetmeyeceğiz.

    Öncelikle fotoğraf çekmekten zevk alan kullanıcılar, makinesini hissetmeyi sevenler için hazırladığımız bu makalede DSLR satın alırken dikkat edeceğiniz hususlar küçük başlıklar halinde sıralanmıştır. DSLR makinenizi satın almadan önce hangi tür fotoğraflar çekeceğinize karar vermelisiniz. DSLR fotoğraf makineleri kendi içerisinde farklı kategorilere ayrılmakta. Bu sebepten dolayı hangi tür fotoğraflar çekecekseniz seçiminizi ona göre yapmanız tavsiye edilir.

    Hangi Seviyedesiniz?

    DSLR almadan önce fotoğraf bilgi seviyenizi kontrol etmeniz gerekmektedir. ISO, kadraj, diyafram, parasoley, lens, enstantane gibi bir takım temel terimlerin hangi anlama geldiğini öğrenerek bu işe başlayabilirsiniz.

    Giriş Seviyesi DSLR Makineler

    Çoğumuz küçük kompakt makineleri biliriz. Anı yakalamak için en güncel çözümü sunan kompakt makinelerin aksine DSLR makinelerde daha profesyonel ve yüksek kaliteli fotoğraflar çekebilmek mümkün. Tam profesyonel bir DSLR almadan önce tavsiyemiz giriş seviyesi bir DSLR satın almanız yönünde olacaktır. Giriş seviyesi DSLR fotoğraf makinelerinin en önemli özelliği değiştirilebilir lenslere sahip olmalarıdır. Bir takım fotoğraf senaryolarına göre hazırlanan otomatik modlarının yanı sıra tam manuel çekimler de yapabilmek mümkündür. Bu nedenle hangi ayarları kullanmanız gerektiğine karar veremiyorsanız giriş seviyesi DSLR makinelerdeki otomatik modlar imdadınıza yetişecektir. Fotoğraf kalitesiyle bir alt seviye kompakt makinelere oranla daha başarılı olan giriş seviyesi DSLR makinelere, Canon Eos serisi 450 – 500 – 550 – 600, nikon D3100, D500 modelleri örnek olarak gösterilebilir. Giriş seviyesi DSLR makinelerin en önemli özelliği değiştirilebilir lenslere sahip olması ve bünyelerinde Flash barındırmasıdır. Bu sayede yer ve zamana göre farklı lens seçimleriyle profesyonellere taş çıkartan fotoğraflar çekebilmenizi kolaylaştırmaktadır.

    dslr serileri

    Orta Seviye DSLR Makineler

    Bu gruptaki DSLR makineler giriş seviyesindeki makinelere benze özellikler göstermelerinin yanı sıra daha ileri derecede ayarlara da sahip olmaktadır. APS-C veya Full-Frame sensörleri bulunan orta seviye DSLR makinelere örnek olarak Canon EOS 7D ile Nikon D7000 gösterilebilir. TTL flashları ve yüksek çözünürlükte fotoğrafları ile en çok tercih edilen modeller arasındadır.

    İleri Seviye DSLR Makineler (Profesyonel Seri)

    Pahalı fiyatları ve iri cüsseleriyle dikkatleri çeken ileri seviye DSLR makineler, yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekmelerinin yanısıra Full HD video çekme özelliğine sahiptir. Çoğu profesyonel kullanıcının ilk tercihi olan ileri seviye DSLR makineler bol miktarda netleme noktası, Full Frame (FF) sensörleri  ve sağlam dayanıklı yapılarıyla ünlüdür. Canon 5D, 5D Mark 2, 5D mark 3, 1D, Nikon D300, D600 profesyonel seri DSLR makinelere örnektir. Profesyonel seri DSLR makinelerin en büyük eksiği bünyelerinde flash barındırmamalarıdır.

    ISO

    Satın alacağınız DSLR makinelerde en çok dikkat etmeniz gereken özelliklerden bir tanesi olan ISO yani ASA başarımıdır. Az ışıklı ortamlarda çekeceğiniz fotoğrafların kaliteli olmasını istiyorsanız ISO başarımına mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir. ISO seviyesi 100 – 12000 arasında olan makineler genellikle giriş seviyesidir, 100 – 18000 arasında olanlar orta seviyeli, 100 – 24000 arasındakiler ise ileri seviye DSLR makinelerdir. DSLR makinenizi satın almadan önce mutlaka ISO başarımları ile ilgili testleri kontrol ediniz.

    Lens Seçimi

    Hangi DSLR makineyi alırsanız alın iş makinenin yalnızca kendisinde bitmez. Alacağınız makinenin yanı sıra tercih edeceğiniz lensin özellik ve kalitesi de çekeceğiniz fotoğrafa büyük ölçüde etki edecektir. Hangi lensi seçmeliyim konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, öncelikle hangi tür fotoğraflar çekeceğinize karar vermelisiniz. Kullanacağınız yere ve çekeceğiniz türe göre farklara sahip olan lenslerden en çok tercih edilenler tak kullan olarak tabir ettiğimiz lensleri tercih edebilirsiniz. Lensleri tercih ederken dikkat edeceğiniz en önemli özellik diyafram olmalıdır. “f” olarak belirtilen diyafram 1.8 – 3.5 – 5.6 – 4.0 gibi değerlerle ölçümlenir. Lensin en önemli parçasını oluşturan diyafram bıçaklarının değeri ne kadar düşükse o kadar büyük açıldığı anlamına gelir. Örneğin diyafram değeri 2.0 olan lens diyafram değeri 4 olan lensten daha fazla ışık alır. Özellikle portre fotoğrafı çekecekler için arka planı bulanıklaştırmak ve hoş bokehler yaratmak için diyafram değeri düşük lenslerin tercih edilmesi gerekmektedir.

    lensler

    Günlük kullanım için 18 – 55 veya 18 – 135 gibi lensler tercih edilebileceği gibi 24 – 135 veya 17-40 gibi lensler de kullanılabilir. Ultra geniş açı lens olarak tabir edilenler ise 17 mm’nin altındaki lenslerdir. Ayrıca 8mm balık gözü gibi lens çeşitleri de bulunmaktadır. Ultra geniş açı lensler genellikle iç mekan çekimlerinde tercih edilir.

    Tele Zoom Lens olarak belirtilen modeller genellikle 200 mm’nin üzerinde optik zoom’a sahip lenlerdir. Bu tarz lensler genelde uzak nesne ve ornito fotoğrafçılığında kullanılır.

    Video Kalitesi

    Bugün itibariyle üretilen DSLR makinelerin bir çoğunda Full HD video çekebilme özelliği bulunmaktadır. Video performansı DSLR’nin kendisinden ve aynı zamanda lenslerden etkilenir.

    Son Eklenenler

    Benzer İçerikler

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Soruyu Yanıtlayınız * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.