Alçak yörüngede haberleşme imkanı sağlaması planlanan, TURKSAT, İstanbul Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK tarafından ortaklaşa üretilen Türk Mühendisliğinin bir parçası, TÜRKSAT-3USAT uydusu bugün Çin Halk Cumhuriyeti’nin Jiuquan şehrindeki uzay merkezinden fırlatıldı. Yer yüzünden 645 kilometre uzaklıkta yörüngeye giren TURKSAT-3USAT kısa dalga haberleşme uydusu yakın mesafe telsiz frekanslarını kontrol edecek ve yönlendirmesini sağlayacak. Long March 2D adı verilen roket aracılığıyla Türkiye saatiyle 07:13’de fırlatılan yerli yapım haberleşme uydusu 24 saat içerisinde Türkiye’nin üzerinden 3 defa geçebilecek hızda bir yörüngeye sabitlendi.
Ömrü 3 yıl olan TURKSAT-3USAT uydusu Türk mühendislerce mümkün olduğunca yerli malzeme kullanılarak üretildi. Yalnızca 34 cm boyutlarındaki bu küçük kutucuk Türkiye üzerinden geçiş süresince Amatör telsizciler tarafından kullanılabilecek. Özellikle son dönemlerde bilimsel araştırmalar alanında birçok yeniliği ülke olarak yaşamamız bizlere gurur vermekte. Yaklaşık 300 bin dolara mal edilen kısa dalga haberleşme uydusunun yalnızca uzaya fırlatılması için Çin’e yaklaşık 400 bin dolar ödeme yapıldı.
10 x 10 x 34 cm boyutlarındaki bu küçük alet üzerindeki güç ünitesi, uçuş bilgisayarı, transponder, beacon, ve manyetik yönlendirme sistemleri tamamen Türk Mühendislerin geliştirdiği cihazlardan ve yazılımlardan oluşmakta.
Malesef gururlanamadık TÜRKSAT-3USAT uydusu çalışmıyor. Suçu kim üslenecek merak ediyorum.
uydu sizlere ömür çalışmadı, çok yazık, işi bilmiyen, muhendis geçinenlerin yapıcağı buydu.
Beyler (türksat)açıklamlarda lütfen biraz ciddi olun. Yeni TLE bilgileri diye insanları ve sayın Özcan Yeniçeri beyi kandırmayın, TLE bilgileri ancak saliselerle değerlendirilicek şekilde çok ufak değişim gösterebilir ve iletişimi engellemez. Şu an için uydu ile hiçbir iletişim yoktur. Uydurma beyanınızın peşi bırakılacağını sanmayın.