More

    Türkiye E-Ticaret Raporu 2013

    [ads1]İnternet teknolojilerinin giderek hız kazanıp geliştiği günümüzde bu teknoloji ile geç tanışan bir ülke olmamıza rağmen son 10 yıl içerisinde %100’ün üzerinde gelişme gösterip tüm hayatımıza işleyen internet kullanımı beraberinde bir çok sektörün gelişme göstermesine ortam hazırlıyor. Bu sektörlerden en önemlisi olan Ticaret sektörüyle birleşen internet teknolojileri e-ticaretin doğmasını ve artık alış satış işlemlerinin internet üzerinden yapılmasını beraberinde getirdi. Türkiye’de e-ticaret sektörünün son 10 yılda hız kazanıp büyümesinde etkin rol oynayan internet bu bağlamda kendi bazında uzmanlaşmış derneklerin kurulmasını da zorunlu kıldı. Ticareti sanal ortamda yapan girişimcilerin %90’ını temsil eden Türkiye Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), elektronik ticaretin (e-ticaret) son durumunu gözler önüne seren istatistiki bir çalışma hazırladı.

    [ads2]ETİD, hazırladığı istatistikte BKM (bankalar arası kart merkezi) verilerinden faydalanarak Türkiye genelinde e-ticaretin durumuna yönelik sonuçlara ulaştı. Bu sonuçlardan en önemlisi e-ticaretin diğer yıllara oranla büyük ölçüde artış gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar sayısal değerlerle ifade edilen ölçeklerin yıl zaman aralıklarına göre değişiklik gösterdiğinin önemini vurguladı.

    2012 yılı içerisinde 11.293.693 milyon ikiyüz doksanüç bin olan işlem adeti 2013 yılının yalnızca ilk iki çeyreğinde 15 milyon yediyüz otuz yedi seviyelerine çıktığı belirtildi.

    turkiye e-ticaret oranlari 1

    Türkiye’de Online Alışveriş Yapanların Sayısı Hızla Artıyor

    Aşağıdaki grafikten de anlaşılacağı gibi internet üzerinden online alışveriş yapanların sayısı 2007 yılına göre hızla artış göstermekte. Bu hipotezi doğrulayan en büyük yanıt kredi kartı ile internet üzerinden yapılan alışveriş hacminde 2001 yılından bugüne büyük bir sıçramanın yaşanmış olması. Ülkemizde e-ticaret sektörü yeni yeni moda olmaya başladığı sene olan 2008’de 8 milyar 275 milyon TL olan e-ticaret hacmi 2013 yılının yalnızca ilk 6 ayında 7 milar 997 milyon TL seviyelerine ulaştı.

    turkiye online alisveris yapanlar

    Yalnızca 2012 yılı içerisinde 18 milyon kredi kartı kullanıldı

    2012 yılı içerisinde kredi kartı sayısının 18 milyon olduğunu belirten ETİD uzmanları, kredi kartı ile online alışverişlerin Türkiye’nin 3 büyük ilinde en yüksek oranlara ulaştığı bildirdi. Online alışverişin yüzde 28,39’u İstanbul’dan gelirken, yüzde 13,62’sinin Ankara, yüzde 7,45’inin ise İzmir’den yapıldığı bilgisi verildi. Bu miltar Türkiye’nin toplam illeri baz alındığında Türkiye’de E-ticaret’in yarısına yakınının üç büyük ilden geldiği sonuuna ulaşabiliriz.

    e-ticaret turkiye il siralamasi

    Türkiye’de her 5 kişiden biri online alışveriş yapmakta

    her 5 kisiden biri online alisveris yapiyor

    Yukarıdaki infografiktende anlaşılacağı gibi Türkiye’de internet bağlantısı olan hane halkının sayısı 32 milyon 438 bin olarak belirtilmekte. Aynı zamanda dikkat çekici bir nokta yalnızca Türkiye’li Facebook kullanıcılarının sayısınında internet erişimine sahip olan nüfusla eşit olduğu bilgisi verilmekte. Düzenli internet kullanan kullanıcıların oranının %37, olarak belirtildiği grafikten sonuç olarak Türkiye’de her 5 kişiden birisi internet üzerinden düzenli olarak alışveriş yapmaktadır diyebiliriz. Cinsiyete göre alışveriş oranlarından bahsedecek olursak, kadınların online alışveriş oranlarında büyük artış gözlemlendiğini söylemek mümkün olabilmektedir. Aynı zamanda kadınlar satın alma kararının verilmesinde erkeklere nazaran daha etkili rol oynamaktadır.

    Yapılan alışverişlerde alışveriş sepeti oranları hızla artmakta

    Aşağıda ETİD tarafından hazırlanan infografik dikkatli incelendiğinde 2008 yılında 140 TL olan ortalama alışveriş miktarının 2013 yılının yalnızca ilk üç ayında 200 TL’nin üzerine çıktığı anlaşılmaktadır. Mastercard tarafından verilen bilgiye göre alışveriş yapma sıklığı 0,69 olarak hesaplanmıştır. Bu da artan sepet doluluk oranlarını destekleyici bir sonuçtur.

    alisveris sepeti orani yukselmekte

    Türkiye Sosyal Medya Kullanımında İlk Sıralarda Yer Alıyor

    turkiye sosyal medya kullanim oranlari

    Yukarıdaki grafikten de anlaşılacağı gibi sosyal medyanın dünya sıralamasına göre Facebook kullanımında 6. sırada, Twitter kullanımında 11. sırada, Youtube kullanımında ise 14. sırada yer alıyor. Sosyal medya Türk kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen iletişim unsuru olarak belirtilmekte.

    Aynı zamanda aşağıdaki grafikte cinsiyete göre en çok tercih edilen ürünlerden bahsetmek istersek. Online alışveriş yapan erkeklerin %39’u elektronik ve bilgisayar ürünlerini tercih etmekteyken, bayanların %41’lik büyük bir çoğunluğu giyim, parfümeri ve süs eşyalarını tercih ediyor.

    encok alinan urunler

     

    Son Eklenenler

    Benzer İçerikler

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Soruyu Yanıtlayınız * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.