[ads1]İnternet 21. yüzyılın vazgeçilmez teknolojilerinden birisi olma yolunda hızla ilerliyor. Gün geçtikçe yaygınlaşan kullanım alanları ve bununla paralel olarak artan kullanıcı sayısı bu teknolojiyi olmazsa olmazımız haline getirdi. İnternet kullanımı bakımından hem bilgiye en hızlı şekilde ulaşmamızı sağlarken aynı zamanda boş zamanlarımızı değerlendirebileceğimiz fırsatları beraberinde getiriyor.
Kullanıcı sayılarının giderek artması ve internet teknolojilerinin hayatımızın artık her alanında kendisini hissettirmesi, bu büyük nimetten fayda sağlama imkanı verirken aynı zamanda bilişim suçlarının artmasına da ortam hazırlıyor. Sayıları git gide artan internet korsanlarının elinde bu teknoloji, kullanıcıları ve kullanım alanlarını sekteye uğratırken milyonlarca dolar maddi zarar da sebebiyet veriyor. Uluslararası kuruluşların çoğunda suç olarak kabul edilen ve artık büyük devletlerin birbirleri arasında bilgi hırsızlığına varan siber korsanlıkları son günlerde moda olurken; geçtiğimiz haftalarda sizler için yayınladığımız Çin’li Hackerların CIA bilgilerini ele geçirdiği haber iki ülkenin diplomatik bağlantılarını bir nebze de olsun sarsmıştı. Bu bilgiler eşliğinde internet gizliliğine kısaca giriş yaparken öncelikle internet gizliliği nedir tanımlamak istiyoruz.
İnternet Gizliliği Nedir?
Kısaca internete bağlandığınız andan itibaren bağlantınızı kesene kadar geçen süre içerisinde girmiş olduğunuz tüm sitelerin, yapmış olduğunuz yazışmaların yalnızca tarafınızdan izlenebilmesi; farklı kaynaklar tarafından izlenememesi anlamına gelen İnternet Gizliliği bugün kullanıcıların yakındığı en büyük sorunlardan birisi. Kişisel özgürlüklerinizi istediğiniz şekilde dile getirebildiğiniz internet son dönemlerde özellikler hükumete bağlı organlarca sınırlı hale getirilip kullanıcıların internet üzerinde neler yaptıklarının izlenmesi internet gizliliği politikasını bir anda alt üst ederken tüm kullanıcıları da tedirgin şekilde bırakabiliyor. İnternette yayınlanan haberler bağlamında özgürlüklerin en fazla olduğu ülkelerde bile hükumetler kullanıcıları internet üzerinden takip edebilmek için çoğu servis sağlayıcısının verilerine erişme izni talep edebiliyor. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkeler kullanıcı bilgilerini takip edebilmek için özellikle Google, Facebook, Skype, Twitter, Microsoft gibi devlerden direkt erişim talep ederken Ülkemiz yapılan çalışmalara göre bu talebi ençok isteyen ilk 5 ülke arasında yeralıyor.
Reuters haber ajansı tarafından yayınlanan habere göre İnternet servis sağlayıcıları ve internette en çok ziyaret edilen web site yöneticilerinden verilen bilgiler ışığında hazırlanan rapor oldukça dikkat çekici. Aralarında ABD, Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkelerinde bulunduğu 2012 yılının internet şeffaflığı raporuna göre Türkiye internet gizliliğine önem vermeyen ülkeler arasında 5. sırada yeralıyor. Türkiye Microsoft başta olmak üzere Google ve Facebook üzerinden yıl içerisinde binlerce bilgi talep ediyor. Bu durum ülkelerin şeffaf internet uygulamalarını bir anda alt üst ederken, devletleri de güvensiz hale getirebiliyor. Yazı dizimizin devamında internet gizliliği ile ilgili detaylı bilgileri ve yapılan ihlalleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.