[ads1]Dünyanın en çok kullanılan Google arama motorunda yalnızca standart arama yapanlar için birkaç ipucu vermeyi faydalı bulduk. Sıradan sorgulardan ziyade birtakım özel aramalar yaparak aradığınız sonuca kısa yoldan ulaşmanız mümkün olabilmekte. Google’ın sunduğu bu özel arama işlevleri bazen aradığımız özel durumların varolduğu gerçeğini hatırlara getiriyor. Aşağıda belirttiğim arama komutlarının birçoğu Google‘ın ingilizce arama sayfasında kullanılabilmekte. http://www.google.com web sitesine girip varsayılan dili İngilizce olarak değiştirmeniz durumunda vereceğim kısayol arama işlevlerini sıkıntısız olarak kullanabilirsiniz.
Dünya Saatleri
Dünyanın neresi olursa olsun farketmez, ismini doğru yazdığınız taktirde istediğiniz konumun yerel saatini rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Örneğin şuan New York’da saat kaç merak ediyorsanız “time [konum]”. Yani: “time new york” şeklinde yazıp arama yapmanız sonucu anında size verecektir.
Gün Doğumu ve Batımı
Dünyanın neresi olursa olsun belirttiğiniz konumdaki güneşin doğuş ve batış saatlerini rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bunun için kullanmanız gereken komut “gündoğumu [konum]”. Yani: “gündoğumu london” ve “günbatımı [konum]”. Yani: “günbatımı london” olarak belirtilmektedir.
Hisseler
NASDAQ da bulunan şirketlere ait hisse durumlarını öğrenmek için “NASDAQ: şirketadı” komutunu Yani: “NASDAQ micr” şeklini kullanmamız gerekecektir.
Nüfus Durumu
Merak ettiğiniz bir ülkenin yada şehrin nüfusunu öğrenmek için “population [konum]”. Örnek: “population istanbul” şeklinde arama yapmanız yeterlidir.
Çeviri
Herhangi bir kelime yada cümle çevirisi yapacaksanız, Google Translate kullanmanıza gerek kalmadan Google’ın açılış sayfasında “translate [sözcükler] [dil]”. Örnek: “translate how are you turkish” şeklinde arama yapmanız yeterli olacaktır. Sonucu saniyeler içerisinde aynı sayfada görebilirsiniz.
Geri Sayım
Google arama motorunu bir geri sayım kronometresi olarak kullanmanız mümkün olabilmektedir. Kullanım alanının neresi olacağı tartışmalı olsada “set timer to [süre]”. Örnek: “set timer to 15 minutes” – “set timer for [saat]”. Örnek: “set timer for 20:00” komutuyla uygulamayı başlatabilirsiniz.
Hava Durumları
Dilediğiniz yerle ilgili hava raporuna arama motoruna yazacağınız “hava durumu [konum]”. Yani: “weather adana” komutuyla ulaşabilirsiniz.
Bir Web Sitesi İçerisinde Arama Yapmak
Google yazacağınız arama komutunu yalnızca belli bir web sitesi üzerinde yapmak istiyorsanız, örneğin Teknoloji Defteri https://www.teknolojidefteri.com web sitesinde arama yapmak isterseniz “site:[alan adı] arama ifadeniz”. Yani: “site:teknolojidefteri.com google ipuçları” komutunu kullanmanız yeterli olacaktır.
Teşekkürler Yararlı bir konu