More

    Google 2013 Şeffaflık Raporu

    [ads1]Dünyanın en çok tercih edilen Google arama motoru üzerinde milyonlarca siteye ait içerik olduğu gibi indexlenmekte ve arama sorgularında ister istemez karşımıza çıkmaktadır. İnternet üzerinde yayınlanan bilgilerin ise doğru olup olmadığını bilemediğimiz için adı geçen herhangi bir konuda yer alan asılsız ifadeler karşısında nasıl davranacağımızı bilememekte, adli mercilere başvurmak süretiyle haksız yayın yapan sitelerle ve ilgili içeriği indexlemiş arama motorlarıyla baş etmek zorunda kalmışızdır. Örneğin asılsız ifadelerle herhangi bir sitede yayınlanan isminiz anında arama motorlarınca indexlenmekte ve ileride internet kullanıcılarının arama sorgularıyla eşleştiğinde ilgili içeriğe yönlendirilmek kaydıyla asılsız ifadelerin yayılması, siz istemesenizde kolaylaşmaktadır.

    [ads2]Google tarafından  verilen bilgilere göre kişisel başvuruların haricinde yalnızca hükümetler nezlinde gelen içerik kaldırma başvurularının oldukça fazlalaştığı belirtilmekte. Google bu bağlamda 2013 yılının Ocak ve Haziran ayları arasında içerik kaldırılması isteğiyle yapılan başvuruları Google 2013 şeffaflık raporu (transparency report)adı altında yayınlama kararı aldı. Google tarafından oluşturulan 2013 şeffaflık raporuna göre oldukça ilginç sonuçlara ulaşabilmemiz mümkün.

    Belirtilen raporda en çok göze çarpan detayın, toplamda 24 bin 737 içerik için kaldırma talebinde bulunulan toplam 3 bin 846 hükumet başvurusu olduğu belirtilmekte. 2012 yılı raporlarıyla karşılaştırıldığında yılın aynı döneminde toplam yüzde 68’lik bir artışın kaydedildiğini söyleyebiliriz. Konunun asıl ilginç olan tarafı, ülkeler bazında mahkeme kararıyla içerik kaldırılmasına ilişkin başvuruların en çoğunu Türkiye yapmakta. Google’ın belirttiğin göre Türkiye bu yıl ABD’yi de geride bırakarak, toplam 12 bin içerik için 1673 kez içerik kaldırma başvurusunda bulundu.

    2013 yılında yalnızca Türkiye Resmi Makamlarının isteği doğrultusunda 200’ün üzerinde arama içeriği, Google +, Facebook ve Blogger içeriği arama indexlerinden kaldırıldı. Ülkeler bazında genel olarak 2012 yılına nazaran yüzde 68 oranında artan içerik kaldırma istekleri her geçen yıl katlanarak sürüyor. Türkiye 2012 yılına göre içerik kaldırma isteklerini yaklaşık 10 kat arttırmış durumda. ABD ve Rusya ülkeler sıralamasında Türkiye’nin arkasından geliyor.

    Son Eklenenler

    Benzer İçerikler

    3 YORUMLAR

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Soruyu Yanıtlayınız * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.