[ads1]Artık Andrid telefonlar bir telefonun ortalama boyutlarını aşıyorlar. Kimi adına phablet vs dese de bunlar Android Telefon olarak nitelendirilmeli.
Zamanda, şöyle biraz geriye doğru gidersek 2011 yılında çok büyük ekranlı olarak Galaxy Note sürpriz bir hit yakaladı. Millet büyük telefon istemiyor gibi görünüyordu. Ardından LG, Optimus Vu ile karşımıza çıktı. Samsung, 2012 yılında ise Samsung Note 2 ile yoluna devam etti. Ama çok sürmeden LG, daha iyi bir görünüşe sahip, önyargıları altüst eden, şık ve ince Optimus G Pro modelini 2013 yılına yetiştirdi. Geçen sonbaharda ise Galaxy Note 3 piyasaya çıkarıldı.
Ve şimdi karşımızda LG G Pro 2. Daha büyük, daha iyi sloganıyla sunuldu. LG bu telefonunda şuana kadar çıkardığı tüm telefonlara ek olarak bazı yenilikler yapmış.
İsterseniz konuyu çok uzatmadan incelemeye başlayalım.
Arka kapak
The LG G Pro 2 Donanımı/Dış Görünümü
G Pro 2, LG’nin kendine has bir görünüme kavuştuğunun bir kanıtı gibi. Optimus G ile başlayan bu yolculuğu Nexus 4 ile devam etti. G Pro 2 ile ise taçlandı.
Temel özellikler ile başlayalım.
G Pro 2, spor, 1080×1920 çözünürlüğe sahip 5.9-inç bir ekrana sahip.
Snapdragon 800 (Her biri 2.26GHz hızında 4 çekirdek) işlemci ile desteklenmiş, ve grafik işlemci olarak ise Adreno 330 kullanılmış. Telefon 3 gigabyte ram, 13 megapiksel kamera (ön kamera ise 2.1 megapiksel) ve 3200 mAh bataryaya sahip olarak geliyor.
Bu incelikte bir telefonda 5.9-inç bir ekran ve 1080p kalitesinde bir görüntü kulağa gerçekten şaşırtıcı geliyor. Matematiksel bir hesap yaparsak her inç üzerine 373 piksel düşüyor. Temelde cam ve ekranın kendisi arasında hiçbir boşluk yok. Bu sayede görüntü neredeyse telefon üzerinde yüzüyor gibi görünüyor. Kısacası LG resmen bu konuda kendisini kendine rakip görerek, sürekli kendini aşıyor.
Ekranın dış çerçevesi ise yaklaşık 3.3mm kalınlıkta ve şık bir görünüm sağlayan cam yerine tırtıklı/oluklu bir yapı tercih edilmiş. LG logosu ise düğmelerin altına taşınmış ve parlak bir desene sahip. Nexus 4 ve Optimus G serisindeki gibi yansıyan ve çekici bir halde.
Geçmişte kullanılan parlak plastik yerine crosshatch doku tercih edilmiş. Ayrıca dış kenarları da güzel bir eğime sahip. G Flex gibi esnek ve bükülebilir olmasa da elde tutuşu kesinlikle rahat ve kolay.
Ve tabi ki düğmeler… Ses tuşları ve açma/kapama düğmesi G2 ve G Flex gibi dışa doğru yerleştirilmiş. Tahmin edebileceğiniz gibi 3 tuşun da ikincil fonksiyonları mevcut. Telefon ön yüzü aşağıya bakar konumdayken açma/kapama düğmesine kamera tuşu gibiymiş gibi uzun basarsanız sesleri düşürür, ön yüzdeki led ile bildirimler izlenebilir, uzun basılarak ise hızlı hafıza özelliği çalıştırılabilir.
En başta da belirttiğimiz gibi ABD versiyonu çıkmadan pil ömrü konusunda birşey söylemek pek mümkün değil. Ancak Wifi üzerinde Snapdragon 800 platformuna uygun bir şekilde hızla işlem yaptığı söylenebilir. Telefonun geldiği kutuda yedek bir batarya da geldi ama bu belki satışa sunulan paketlerde bulunmayabilir.
LG G Pro Yazılımı
Şimdi yazılımsal olarak inceleyelim. İyi bir haberimiz var. G Pro 2 kutusunda, Android 4.2.2 yüklü olarak geliyor. Bu belki size pek de harika bir haber değilmiş gibi gelebilir. Ama LG kullanıcıları bilir ki bu yıl LG güncelleştirmeler konusunda çok yetersiz kalıyor. Mesela ilk G Pro hala Android 4.1.2’den daha üst bir versiyona çıkamadı.
LG’nin kullanıcı arayüzünde büyük bir değişiklik yok. Bu halen pek dikkate alınmıyor gibi görünüyor. Ancak yine de kayda değer yeni özellikler eklenmiş gibi.
Kendi Yeni Uygulamalarını Düğmeye Ekle
Artık fiziksel düğmeler yerine ekran düğmeleri var. Kendi yüklediğiniz uygulamalarınızı da bu düğmeler sayesinde kısayollar olarak ekleyerek kullanabilirsiniz. QMemo ve QSlide gibi düğmeler de mevcut. Her zaman görünen maksimum 5 adet düğmeye sahip olabilirsiniz.
Knock ( Vuruş-Giriş/Kilit) Kodu Belirleme
Bu yıl LG birçok farklılığa imza attı. Telefonunuzu uyandırmak için gerçekten ekrana iki kez dokunun. İşte G2 ile tanıtılan bu özelliğin adı “knock”. Bu bir desenli açma mekanizması için büyük bir kavram.
2×2 olarak verilen ızgara üzerinde dilediğiniz bir deseni belirleyebiliyorsunuz. LG’nin yaptığı matematiksel hesaba göre 86.367 farklı kod ortaya çıkabilir. Üstelik ayarlanması da kolay.
Tabi bu kodu ya unutursanız diye yedek bir güvenlik kodu ayarlamanız da gerekli. Yani her zaman bir garantör lazım 🙂
Mini View Özelliği
5.9-inç bir telefon aldınız ama kendinizi daha küçük bir ekran isterken bulabilirsiniz. İşte o an için LG “Mini View” özelliğini geliştirmiş. Bu özellikte sağa sola ekranı çekmek iphone’dan biraz daha büyük bir ekran boyutunda görünüme geçmek mümkün. “X” düğmesi ile ise normal hale dönmek mümkün.
Amaç sadece tek elle kullanılacak küçük bir telefona sahip olmaksa tabi 🙂
LG G Pro 2 Kamera
Herzamanki modlar burada da mevcut. HDR, panorama, portre, güzellik, insanları silme yeteneği vs… Ama bir yeni özellik var ki… Sihirli Odaklanma adı verilen bu özellik 5 farklı odak noktasına nereleri odaklamak istiyorsanız buna imkan veriyor.
Bu bilindik bir özellik gibi görünse de aslında çık farklı. Açıkçası pek anlatılacak gibi değil 🙂
Selfie sevenleri de unutmamış LG. Ön kamera için de bir flaş konumlandırılmış. Ama oldukça karanlık bir mekan olmadıkça kullanılmamalı gibi. Çünkü parlama yapabilir. Tabi batarya süresini de düşürebilir.
Alt Kısımlar
LG G Pro kısa adına göre büyük özelliklere sahip. Büyük ekranlı ve herzaman olduğu gibi gayet güzel. Tasarım konusunda LG’nin kendine has bir çizgi benimsediği inkar edilemez. [ads2]
Yazılım mı? O konuda da az da olsa ilerleme kaydetmiş görünüyorlar. İşlevsellik, kullanılabilirlik daha çok ön planda olmalı. Yeterince samimi olmasa da daha da iyi olacağını umut ediyoruz.
Knock özelliği ise eklenmiş büyük bir yenilik olarak nitelendirilebilir.
Kamera ve değiştirilebilir 3200 mAh batarya da önemli özelliklerden.
Tüm dünyada satışa sunulacağı zaman görüşmek dileğiyle.