[ads1]2014 yılı içerisinde uygulamaya koyulacak olan yeni internet torba yasası dahilinde web sitelerinin denetiminin Ulaştırma Bakanlığı ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından yapılacak olması ve mahkeme kararına gerek kalmadan web sitelerinin kapatılabilmesi huzurları yeterince bozmuştu. Yalnızca bu değil sıradan abonelerin bile hangi web sitelerine girdikleri, hangi dosyaları indirdikleri 2 yıl boyunca arşivlenip saklanacak. Uzmanlar, bu takibin ileride fişlemelere neden olabileceği için başta internet kullanıcıları olmak üzere hemen hemen herkesi huzursuz edebilecek bir uygulama olarak görülmekte. İnternette özel hayatın gizliliğini ihlal eden bu uygulama ile ilgili şimdiden hukuki itirazlar yapılmaya başlandı.
[ads2]Olayın birde diğer tarafına dikkat çeken uzmanlar ve internet servis sağlayıcıları, yeni internet filtresinin ve kullanıcı verilerinin saklanmasının internet hızlarında yavaşlamaya ve servis sağlayıcıların ek maliyetler yükleyeceği için tarife fiyatlarının zamlanacağı şeklinde yorumlar yapmakta. Türkiye’deki 34 milyon internet abonesi olduğunu hatırlatan yetkililer, 5651 sayılı torba yasa ile yalnızca 1 milyon aboneye sahip olan servis sağlayıcılarının, o kadar kullanıcıya ait verileri filtreleyebilmesi ve arşivleyebilmesi için ortalama 4 – 4 buçuk milyon dolar ek yatırım yapması gerektiğini, servis sağlayıcılar bu yatırımın maliyetini doğal olarak aboneye mal edeceği için internet faturalarında yaklaşık yüzde 12’lik bir artış kaydedilebileceği belirtilmekte.
Ortalama 1000 kişinin 2 yıllık internet geçmişini yaklaşık 2 Terabyte’lık bir alanda saklayabilecek olan servis sağlayıcılarının bu logları sıkıştırmaları halinde yüzde 60 tasarruf edebilecekleri açıklanırken, bilgilerin sıkıştırılması halinde loglara erişimde sıkıntı yaşanabileceği de açıkça ifade edilmekte. Verilerin en az 2 kopya halinde saklanması da bu maliyetleri en az 2 kat arttıracak. Torba yasa zammı olarak çoğu web sitesinde karşılaşacağınız bu uygulamanın temeli yukarıda bahsettiğimiz gibidir.