[ads1]Öncelikle Hashtag kavramının ne olduğunu açıklayarak makalemize başlamak istiyorum. En çok tercih edilen sosyal medya araçlarından birisi olan Twitter üzerinde kullanılmaya başlanan Hashtag, herhangi bir tweetin daha kolay aranmasını sağlamak için “#” işaretiyle birlikte kullanılan etiket anlamına gelmektedir. Hashtag işareti olan # belli bir konuyu belirlemek veya ayrıştırmak için de kullanılmaktadır. Twitter platformu üzerinde “#etiket” hashtag’ını kullandığınızda belirttiğiniz etiketteki konuyla ilgili tüm kullanıcılar fikirlerini belirtebilir. Önüne konulan # işareti sonrasında yazılan her kelime Twitter ve facebook nezlinde bağlantı haline getirilir ve #AnahtarKelime şeklini alır. Bu sayede facebook veya twitter üzerinde anahtar kelimeye göre arama yaptığınızda ilgili sözcüğü içeren paylaşımlar zamana göre sıralanır. Twitter üzerinde oluşturulan Hashtag etiketleri, hem konunun popülerliğini arttırırken hem de daha çok kişi tarafından da paylaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle Twitter üzerinden yapılan paylaşımların web sitelerine getiri sağladığı belirtilmekte olup Twitter kullanan tüm kullanıcılar tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir.
Facebook bundan yaklaşık 2 ay kadar önce yaptığı değişiklikle paylaşımlarda serbest #hashtag yerleşimine izin vermişti. Çoğu sayfa sahibi Facebook üzerindeki hashtagları twitter üzerinde kullandığı şekliyle kullanmaya başlamış ve web sayfalarına fayda getirdiğini beyan etmişlerdi. Yapılan araştırmalara göre facebook üzerinde kullanılan hashtag etiketlerinin büyük ölçüde içerik ve etkileşime zarar vermekte olduğu ortaya çıktı. Facebook platformu üzerinde istatistiksel analizler yapan EdgeRank adlı web sitesinden yapılan duyruya göre #hashtag kullanımı fayda yerine zarar getirmekte.
[ads2]500 şirkete ait facebook sayfası ve bunlara ait 35 binden fazla içeriği analiz etmek suretiyle elde edilen verileri yayınlayan EdgeRank içerikle birlikte kullanılan #etiket hashtag çıktılarının içeriğin yayılmasına hiçbir etki etmediğini kanıtladı. EdgeRank tarafından analiz edilen veriler ışığında hazırlanan aşağıdaki grafiğe göre facebook sayfalarından yapılan paylaşımlarda hashtag kullanılmadığı taktirde organik yayılım daha etkili olmakta. Konuyu biraz daha açacak olursak, 10k ile 250 k arasında takipçisi olan sayfalarda hashtag kullanılmadan yapılan paylaşımlar daha başarılı olmakta. Hashtag barajı olarak 1 milyon takipçi ve üzeri sayfalarda yapılan hashtaglı paylaşımların yayılma paritesine bir nebze de olsa etki ettiği anlaşılmakta.