[ads1]T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve T.C. Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa düzenlenen Google 4 Doodle yarışmaları kapsamında Türkiye’nin Harikaları temalı resim yarışmasını Teknoloji Defteri olarak haftalardır sizler için takip edip gelişmeler ile ilgili bilgilendirme yazıları hazırlamıştık. Yarışmanın resmi takviminde belirtildiği gibi Türkiye’nin Harikaları Konulu resim yarışmasının 10 finalistine ait çalışmaları bir önceki yazımızda sizler için paylaşmış oylamaya nasıl katılabileceğiniz hakkında bilgilendirmiştik.
İlk 200 resim arasından jüri üyelerinin belirlediği ilk 10 finaliste ait resim çalışmaları geçtiğimiz hafta kamu oyuna duyurulmuş ve yarışmanın ikinci aşaması olan halk oylamasına sunulmuştu. Yarışmayı takip eden internet kullanıcıları oylamalarını 15 Nisan tarihine kadar tamamladılar.
Halk oylamasının ardından ilk 10 finaliste 10 ayrı resim bizler tarafından oylandı. Şubat ayında duyurulan ve Mart ayında tüm Türkiye’den yaklaşık 50 bin çalışmanın gönderildiği resim yarışmasına olan ilgi oldukça büyüktü. Turizm haftası kapsamında Türkiye’nin turizm güzellikleriyle ilgili resim çalışmaları arasından ilk 10’a kalarak ve yapmış olduğu güzel çalışmayla birinciliği kazanan Ankara şehrinin, Gazi İlköğretim okulu dördüncü sınıf öğrencisi Melissa Çağlar oldu.
Bugün İstanbul MinyaTürk’de düzenlenen ödül töreninde Milli Eğitim Bakalığı ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin yanında Google’ın Türkiye ve Orta Doğu temsilcisi Mustafa İçil ile Doodle Tasarım ekibinden Kevin Laughlin’de hazır bulundu. 18 Nisan Turizm Haftası gününde tasarladığı Doodle ile tüm gün Google.com.tr adresinde gösterilecek olan çalışmanın sahibi Melissa Çağlar’a Google tarafından vaadedilen para ödülü ve teknoloji yardımı takdim edildi.
Ayrıca finalde başabaş yarışan diğer katılımcılar ve onların öğretmenlerine de Nexus 7 Tablet hediye edildi. Yarışmayla ilgili detaylar hakkında da bilgilendirme yapılarak
- 50 bin’in üzerinde başvuru olduğu
- Yapılan çalışmaların çoğunda öne çıkan yapıların Boğaz Köprüsü, Peri Bacaları, Nemrut, Galata Kulesi, Mevlana ve Lale sembolleri olduğu açıklandı.
- Yarışmaya en çok ilköğretim 6, 7 ve 9. sınıf öğencilerinin katıldığı belitilerek
- Google 4 Doodle web sitesini 3 ay içerisinde 800 bin kişinin ziyaret ettiği ve halk oylamasına 300 bin kullanıcının katıldığının altı çizildi.
- Ençok İstanbul ve İzmir şehirlerindeki okullardan katılım gerçekleştiğini sözlerine ekleyen Google yetkilileri önümüzdeki yıllarda buna benzer resim yarışmalarının giderek artacağını söyledi.
İlk 200 kişi arasından 10 kişiye ait çalışmaları yayınlayan Google’ın diğer 190 çalışmayı ne zaman açıklayacakları sorusuna “hiçbir zaman” yanıtı verildi. Geri kalan çalışmaların gizli tutulacağı açıklanmayacağı kesinleşti.
Resimlerin küçük ellerle mi yoksa profesyonel kişilerce mi hazırlandığı tartışıla dursun, yarışmayı kazanan çalışmanın sahibi Melissa Çağlar‘a başarılarının devamını diliyoruz.
Sevgili meslektaşım düşüncelerinize katılıyorum,bizler çocuklarımızı avutmakla yetiniyoruz. Birinci olan çalışmada Türk Bayrağının yerine dikkatizi çekerim.Çocuğun neresinde durduğuna bir bakın ,yerini söylemeye dilim varmıyor.Bizler görsel unsurları kullanırken milli,toplumsal ve ahlaki değerlere zarar vermeyecek tasarımlar yapmaya ve yaptırmaya titizlikle özen gösteririz. Görsel sanatlar da yaratıcılık sınırsızlık demek değildir.tasarımcı çocuk dahi olsa.Kaldı ki çalışmalar öğretmenleri ve zümre tarafından görülüyor.
4. sınıf ögrencisi öylesnei küçücük alanlarda perspektif,ışık-gölge,oran-orantıyı ifade etmekte bu kadar başarılı olamaz .Ayıptır…
Jürü üyeleri arasında resim ya da grafik alanından bir bilir kişinin bulunması elzemdir.Böylesi bir hata kabul edilemez.Alanı olmayan jüri bu sorumluluğa nasıl imza atabiliyor, neden uzman bir kişi talep etmiyor.Herkes herşeyi anlar duruma geldik.Maalesef mesleki sorumluluk yitirilmiş…
Jüri konusunda Nilgün hanımn yazdıklarına katılıyorum. Jüriler resim konusunda hiçbir akademik ve sanatsal bilgiye sahip değil. Uzmanlar tarafından incelenmeyen resimlerin elbette kimler tarafından çizildiklerini bilebilmek de imkansız.
Sayın hocam ban kazanan resimdeki bayrakta bir anormallik göremiyorum. Jüri ve inceleme konusunda haklı olabilirsiniz fakat Türk Bayrağı küçük kızın bacağının arasında diye durumu abartmaya gerek yok diye düşünüyorum. Saygılar
sayın selim bey bu tür saygı kavramları küçük yaşta kazandırılır.Siz iyi niyetle bakarsınız, yarın başka şekle gelir durum.Derken biraz şöyle biraz böyle görece başlar.Ve bazı şeyler normalleşir. Bu da sıkıntılı durumlar yaratır.Bir şey ya doğrudur ya da değil. Bu konular hassatır.Kanımca herkes dikkat etmelidir.Düşüncenizi paylaştığınız için teşekkürler.
Nilgün Hanımın söylediklerine katılıyorum. Vatan Millet ve Bayrak sevgisi küçük yaşta verilir. Hadi hazırlayanlar küçük çocuk, fakat onları denetleyenlerin en azından bu konulara dikkat etmesi gereklidir.
Ayrıca tasarım yönünden de yeri doğru değil..Orada olmasıyla olmaması tasarım açısında bir değer taşımıyor.Ve en önemlisi bayrak yasasında çok açık bir ifade vardır,hiç bir kurum ya da benzeri kuruluşun logosunun önünde arkasında Türk Bayrağı yer alamaz,kullanılamaz der. Benim bu konuda hem öğretmen hen de birey olarak duyarlılığımın olduğunu belirtmeliyim.İyi günler dileğiyle..
Ben de Türk bayrağının durduğu yerin çok abes olmadığı kanısındayım zira iki bacağının arasında görünüyor pelerine dikkat ederseniz anlayabilirsiniz. Tamam daha iyi bir yere konulabilir ve resim açısından daha güzel olabilirdi fakat bunun Türk Bayrağı’na saygısızlıkla bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Esas siz bu tür şeyler düşündükçe bu tür şeyler normalleşir diye düşünüyorum. Benim fikrim de budur.