Sosyal medya olgusu aslında çok da uzan değil. Şöyle bir 8-10 yıl geriye gitmek yeterli. Bugüne kadar internet ortamında onlarca sosyal medya sitesi geldi geçti. Bu sitelerden bir kısmı tutunabilirken, bazıları da gelişmiş rakipleriyle rekabet edemeyecek duruma gelip kapandılar. Teknoloji severler için şimdiye kadar hüranla sonuçlanmış sosyal medya girişimlerini araştırıp derledik ve sonuç çok ilginç. Mylife.com sitesi tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.
1) İlk sırayı jenerik domainle Apple şirketinin müzik severler için yaptığı ve Steve Jobs‘un üzerinde özellikle durduğu iTunes Ping sitesi almakta. Bu site kurulduğu 2006 yılından beri sosyal medya kullanıcılarına hizmet etmeyi amaçladı fakat günümüzde özellikle büyük sitelerle rekabet edemeyip kullanıcı sayısı binlerle ölçülen bir hale geldi. Yine de pes etmeden yayın hayatına devam eden iTunes Ping, kullanıcı sayısının azlığı sebebiyle kapanma derecesine geldi.
2) Google+, kurulduğu 2009 yılından beri sosyal medya alanında hizmet ediyor. Yaklaşık 220 milyon kullanıcısı ile sosyal medya siteleri arasında 3. sırada yer almasına rağmen beklediği talebi malesef göremedi. Google geliştiricilerinin üzerinde durduğu en önemli yatırımlardan birisi olan Google+, günümüzde bile hala belirli bir bütçe ile geliştirilmeye devam ediyor.
3) Del.icio.us sitesi de 2012 itibariyle sosyal medya alanında aradığını bulamamış kuruluşlardan birisi. Lokal olmanın ötesine geçememesi ve ziyaretçi sayısının azlığı bu siteyi de kapanma noktasına getirdi.
4) 40 yaşının üstü olarak tabir edilen demografik gruba hitap eden sosyal medya sitesi Eons.com‘da büyük yarışa veda eden siteler arasında yer alıyor.
5) Diaspora Social Network ismiyle 2009 yılında kullanıcıların beğenisine açılan joindiaspora.com sitesi de belirli bir zümrenin denetiminde olması sebebiyle ve ırkçılık sloganı yüzünden kullanıcılar tarafından eksi (-) not ile değerlendirilen sosyal medya sitelerinden birisi oldu.
6) 2005 yılında Orkut Büyükkökten isimli bir Türk webmaster tarafından Google bünyesinde kurulmuş olmasına rağmen, Türk kullanıcılar tarafından beğenilmeyip, kullanıcı kitlesini genelde hintliler ve brezilyalıların oluşturduğu bir sosyal medya sitesidir. Orkut.com 2012 itibariyle yayın hayatına devam etse de başarı sağlayamamıştır.
7) Xanga.com 2009 yılında kuruldu fakat sosyal medya piyasasında dikiş tutturamadı. Çin’li birkaç girişimcinin desteklemesine rağmen yaklaşık 150.000 üye ile kapanma noktasında.
8) Digg.com isimli sosyal imleme sitesi, 2008 yılında faaliyete açıldı, kullanımı bakımından Twitter’i anımsatsa da onun kadar başarılı olamadı. Buna rağmen sosyal medya siteleri sıralamasında 7 milyon üyesiyle ilk 10’un içerisinde yeralıyor.
9) Frendster.com, Facebook tarzı; arkadaşımın arkadaşı benim de arkadaşımdır mantığıyla ve davetiye sistemiyle çalışan bir sosyal medya aracıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde popüler olmasına karşın dünya genelinde pek ilgi görmemiştir.
10) Myspace.com ünlü kişi, grup ve şirketlere ait bilgilerin bulunduğu ve hayran sayfalarının yer aldığı bir sosyal medya aracıdır. 30 milyon dolar ile Specifis media tarafından satın alınan bu site, Hollanda menşeyli olup; yaklaşık 30 milyon üyeye sahiptir. Fakat bu rakam onun yaşamasına yetmemiştir. Günümüzde blog olarak işlevini sürdürmektedir.
Genel olarak değerlendirdiğimizde Facebook, Twitter ve Google+ gibi devlerin arasında ismi bile anılmayan yüzlerce sosyal medya sitesi yer almakta. Özellikle zümre ve demografik özelliklerre göre yüzlerce sitenin yayın yaptığı günümüzde en çok tutulan ve takip edilen sosyal medya sitesi 1 buçuk milyar üyesiyle Facebook olmakta.