More

    Linux Sürümleri Arasındaki Farklar

    [ads1]Açık kaynak kodlu işletim sistemi olan Linux aynı zamanda birbirinden farlı sürümlere sahip olmasıyla tanınıyor. Günümüzde özellikle Türkiyeli kullanıcıların çoğu Microsoft’a ait olan Windows işletim sisteminin farklı sürümlerini tercih etsede gün geçtikçe hızla artan linux kullanımına şahit olmaktayız. Windows işletim sistemlerinin kısıtlamalarından bıkanlar, kurumsallaşıp da Windows işletim sistemlerine lisans ücreti ödemek istemeyenler, çoğu sürümü ücretsiz olarak dağıtılan ikinci alternatif Linux’a geçiş yapmakta tereddüt etmiyor. Peki Linux’a geçtik diyelim, hangi sürümü seçmemiz gerekiyor konusunda tereddüte düşeceğimiz kesin. Linux işletim sistemi adı gibi yalnızca tek sürümden oluşmamakta. Ubuntu, Linux Mint, Debian, openSUSE, Fedora, Red Hat, Slackware gibi versiyonlar arasında tereddüt eden kullanıcılar için hazırladığımız bu yazıda hangi linux sürümlerini kısaca tanıtıp, hangi Linux sürümlerini seçmeniz gerektiği ile ilgili ipuçları vereceğiz.

    Linux sürümleri arasındaki farklar nedir?

    Çekirdek

    Her Linux sürümü nihayetinde bir temelde bir Linux işletim sistemidir. Hepsinin ortak noktaları vardır. Bu ortak noktaların en önemlisi Linux Çekirdeğidir. Linux çekirdeği Linux işletim sisteminin temelini oluşturan yazılımdır. Çekirdek yazılım bilgisayar donanımlarınızı yönetmenize yardımcı olmasının yanı sıra, donanım sürücülerini de bünyesinde barındırır. Dünya üzerindeki farklı ülkelerden geliştiricilerin ortak katkılarıyla hazırlanan Linux çekirdeğine nelerin girip girmeyeceği ile ilgili nihai kararı Linux’un sahibi ve onu ilk üreten kişi Linus Torvalds karar vermektedir.

    Masaüstü Ortamları

    Linux dağıtımlarının masaüstü ortamları kullanım amaçlarına göre farklılık göstermektedir. Örnek olarak Ubuntu, Gnome/Unity’yi; Kubuntu KDE yapısını, Xubuntu Xfce’yi; Lubuntu ise LXDE alt yapısını kullanmaktadır. Fedora sürümünde ise aynı anda birden fazla masaüstü ekranına sahip olabilirsiniz. Linux Mint gibi sürümlerde ise Ubuntu sürümünün ikili dosya sistemini desteklemektedir. Ayrıca kendi masaüstü yapısına ve yeşil ağırlıklı bir temaya sahiptir.

    Tanıtım, Hedef ve Etik

    Diğer işletim sistemleriyle olan reabeti de gözönünde bulunduran Linux’un en büyük rakibi Windows sürümleridir. Linux bu bağlamda Windows’tan kendi saflarına kullanıcı çekebilmek için bir takım kolaylıklar sağlar. Örneğin Windows’tan Linux’a geçiş yapan kullanıcıların zorlanmamaları için kararlı sürümlerinden Debian ve Linux Mint gibi işletim sistemlerini tavsiye etmektedir. Amatör kullanıcıları tercihi olan Debian ve Linux Mint özellikle Windows’a benzer masaüstü ekranları ve kullanım kolaylığı ile dikkatleri çekmektedir. Fakat Linux ileri derece kullanıcı profili için Fedora, Red Hat sürümleri imdatlarına yetişen stabil sürümlerden bazılarıdır. Günümüzde Linux işletim sisteminin en çok kullanıdığı alan web teknolojileri sektörü olarka belirtilebilir. Bugün web hosting olarak tanımlanan sistemlerin çalışmasında en çok tercih edilen işletim sistemi Linux’un CentOS sürümü olarak belirtilmektedir.

    Kullanıcıların geneli çoğunlukla Windows işletim sistemlerini yalnızca 1 sistemmiş gibi algılar. Aslında durum farklıdır çünkü Window işletim sistemleri de farklı sürümlere sahiptir. Örneğin Windows 7 Enterprise, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 7 Starter gibi. Sadece kullanıcılar mevcut işletim sistemlerinin işlevlerinden daha ziyade, onu kolay kullanılabilir olduğundan dolayı tercih etmektedir. Yeni bir cihaz alan kullanıcının aslında farketmeden üzerinde bulunan Windows işletim sistemine de ücret ödediğinin bilincinde değildir. Çoğu kullanıcı zaten ürün seçimlerini de bilinçsizce yapar. Linux işletim sistemini Windows’tan ayıran en büyük fark ücretsiz ya da düşük ücretli olmasıdır. Diğer ayırıcı özellik ise Windows sürümleri kapalı kaynak kodlamaya sahipken, Linux işletim sistemleri açık kaynak kodlamayla, ileri seviyedeki kullanıcıların sistemi istedikleri gibi özelleştirmelerine imkan tanımaktadır. Teknoloji Defteri olarak sizlere en çok tercih edilen Linux sürümlerini tanıtarak sizlere ışık tutmayı amaçlıyoruz.
    En çok tercih edilen Linux sürümleriUbuntu: Linux dağıtımları arasında kullanıcıların en çok tercih ettiği sürümdür. Hızlı ve stabil çalışabilme özelliği, sürekli güncelleştirmeler ve kolay kullanımı sayesinde çoğu kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Standart kullanıcılar için masaüstü versiyonunun bulunduğu Ubuntu‘nun aynı zamanda Cloud (bulut) ve Server (sunucu) sürümleri de bulunmaktadır. Kullanım alanına göre bu üç seçenekten birisini tercih edebilirsiniz. Linux Ubuntu sürümünü indirmek için tıklayınızubuntu 1

    ubuntu 2

    Linux Mint: Donanım gereksinimi olarak en az kaynak tüketen işletim sistemi olarak tanınan Linux Mint işletim sistemi bu özelliği ile çoğu kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Ülkemizde de binlerce kişi tarafından kullanılmaktadır. Güncelleştirmeleri ve kolay kullanımı ile standart kullanıcıların il tercih etmesi gereken işletim sistemi olarak tanımlanabilir. Windows’tan Linux platformuna geçmeyi planlayan kullanıcıların ilk etapta tercih etmesi gereken Linux sürümüdür. Açık yeşil temasıyla dikkatleri çekmektedir. Linux Mint sürümünün Türkçe desteği de mevcuttur. Linux Mint sürümünü indirmek için tıklayınız
    linux mint

    Debian: Linux sürümleri içerisinde ileri derecede kullanıcı profili için geliştirilmiş sürümlerden birisi olan Debian, Dünya üzerinde en çok kullanılan Linux sürümüdür. Desteklediği donanım çekirdek yazılımı oldukça geniştir. Yani çoğu donanımı rahatlıkla destekleyebilmektedir. Tamamen açık kaynak kodlama ve geliştirmeye açık bir işletim sistemidir. Bu bağlamda kodlama bilginiz yokda Debian sürümünü kullanmanız pek de mantıklı değildir. Debian kullanan milyonlarca kullanıcının olduğu platformlardan istediğiniz konuyla ilgili destek alabilmeniz mümkündür. Debian sürümünü buradan indirebilirsiniz.
    debian

    Fedora: Aslında Red Hat sürümünün devamı niteliğindeki Fedora versiyonu, kar amacı güdülmeden Linux işletim sisteminin geliştirilmesi amacıyla ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Tamamiyle açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Red Hat kadar ünü olmamasına rağmen Red Hat yerine tercih edilebilecek en stabil işletim sistemidir. Aynı anda hem GNOME hem de KDE, Xfce ve LXDE masaüstü platformlarını kullanabilmektedir. Bu haliyle ileri seviyedeki kullanıcılara hizmet vermektedir. Fedora sürümünü indirmek için tıklayınızfedora

    Pardus: Linux altyapısını temel alan Pardus sürümü TÜBİTAK tarafından millileştirilmiş ve Türk kullanıcıların kullanımına sunulmuştur. Tamamen ücretsizdir. Yakın gelecekte tüm resmi dairelerde kullanılması planlanmakta olup sistem desteğiyle tercih sebebi olmaktadır. Resmi web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirebileceğiniz gibi aynı zamanda kurulum diskini ücretsiz olarak TÜBİTAK‘dan sipariş edebilirsiniz. Pardus sürümünü indirpardus

    Son Eklenenler

    Benzer İçerikler

    9 YORUMLAR

      • Emre Bey hayırdır? Bir kabahat mi işledik? Bu kadar kızmanızın sebebi Türkiyeli kelimesinden kaynaklanıyorsa sizin güzel hatırınız için düzeltiriz gider.

        Ama yine de hatırlatmakta fayda görüyorum; “Günümüzde özellikle Türkiyeli kullanıcıların çoğu” sözcüğünü kastederek bu yorumu yaptığınızı farzediyor ve şu şekilde yanıtlamak istiyorum.

        Türkiyeli demek, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde doğan ve yaşayan kişiler anlamına gelmektedir. Sizin belirttiğiniz “Türk” kelimesi ise belirli bir zümrenin tamamı olarak algılanabilir. Örneğin Türk deyince benim veya bilinçli okurların aklına Kırgız Türkleri, Kazak Türkleri, Tatar Türkleri gelebilir. Oysa ki ben yazıda, Türkiyeli kullanıcılar derken yalnızca Türkiye sınırları içerisinde ikamet eden kişileri (Türkiye Türklerini) kast etmiştim. Eğer ben cümlemi “Türk kullanıcıların çoğu” şeklinde kullanmış olsaydım, o zaman Kırgız Türklerini mi?, Kazak Türklerini mi?, Tatar Türklerini mi?, Kıbrıs Türklerini mi? yoksa Türkiye Türklerini mi? (daha da çoğaltılabilir) kast etmiş olacaktım? İşte bu şekilde bir anlam karmaşasına sebebiyet vermemek için bence kullandığım kelime olan “Türkiyeli kullanıcılar” ilgili cümle için en uygun tercihti diye düşünmekteyim. Ayrıca güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

        • Kendine has dili olanlara MİLLET denir. Sonu ”…Li, ….Lı ” ile bitenler soyu belirsizdir;

          Amerikalı, Kanadalı, Perulu, Avustralyalı, Arjantinli, Şilili, Yeni Zelandalı,İsviçreli….diyebilirsiniz çünkü bunların kendine has dilleri yoktur.
          *
          Alman’a Almanyalı, Fransız’a Fransalı, İtalyan’a İtalyalı, İngiliz’e İngiltereli, Rus’a Rusyalı ,Japon’a Japonyalı…….diyemezsiniz .
          Aynı Türk’e Türkiyeli diyemediğiniz gibi Allah’ın öküzleri……

          Prof. Dr. İlber Ortaylı

          Daha Türk bile diyemeyen , Terör örgütünün bölücü milliyetsizciliğini yapan soyu belirsiz bir siteden bir bok olmayacağı için bu sitenin googledeki arama sonuçlarını engelliyor ve bir daha gelmemek üzere gidiyorum.

          • Tarkan bey ithamlarınızda ileri gittiğinizin farkında mısınız? Sitemi ziyaret etmeyebilir, onu engelleyebilir hatta şikayet bile edebilirsiniz. Yazımı baştan sona okumadan, cümle içerisinde geçen “Türkiyeli” kelimesinden hareketle beni Türk düşmanı olarak yargılamanız çok yanlış. Tekrar iddia ediyorum,

            “Millet, çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, ülkü, duygu, gelenek ve görenek birliği olan insanların oluşturduğu topluluk” olarak tanımlanır. Türkiyeli derken yalnızca Türk’leri kast etmiyorum, bu ülkede yalnızca Türk’lerin yaşamadığını sizlerde biliyorsunuz.

            Türk olmayan birisi “ben Türk değilim” diyebilir buna saygı duymanız gerekmektedir. Ama öz be öz Türk olarak, cümle içerisinde doğru kullandığım kelime için benim Türklüğüm hakkında ileri geri konuşmanız hiç de uygun değil.

            Bu yorumunuza yine İlber hocamdan bir alıntıyla yanıt vermek istiyorum

            “- Türkiye Cumhuriyeti Devleti, binlerce yıllık kadim Türk devlet geleneğinin mirasını devralmıştır…

            – 66 yaşında bir tarihçi olarak, bu memleketin Türk ismini ve kimliğini taşımasını istemeye ve bununla onur duymaya hakkım vardır.

            – Birilerinin hayran olduğu Fransa’da aydınlar Fransız vatandaşlığıyla iftihar ederler. “Gururluyum, memnunum ve mutluyum” derler.

            – Sevin ya da sevmeyin başka kültürlere saygılı olmak zorundasınız ve bu saygıyı Türkler de bekliyor. Tüm mesele bu.

            – Türk olmayan “ben Türk değilim” diyebilir, kendi kimliğini rahatlıkla söyleyebilir ama birisi Kürt’üm diyecek diye ben Türklükten çıkmam.

            – Herkes kendi kimliğine sahip olabilir ama öbürünün kimliğini kaldırmasını isteyemezsiniz. Fransa’da, Rusya’da bunu derseniz gülerler adama.”

            Tartışmayı sürdürmek niyetindeyseniz e-posta adresim “iletişim” bölümünde mevcut. Sayılarımla

            • ” Türkiyeli” emperyalistlerin Türk halkının bilinç atına yerleştirmeye çalıştığı bir kavramdır.Bunu bilinçli ve projeli yapıyorlar.Lütfen bu tuzağa düşmeyelim.Türkiyeli denmez.Türkiyeli bir coğrafyanın adıdır..Ama Türk veya Türkler derken bir milletin adı belirtilir.

    1. Sitenin hangi çizgide olduğunu bilenler biliyor. Burası bir teknoloji sitesi, siyasi tartışma sitesi değil. İletişim bilgilerimiz sitemizde yer alıyor, şikayeti – önerisi olanlar lütfen belirtsin. Ucuz milliyetçilik peşinde olanlarsa engellemeye devam edebilir.

      • Admin adamsın.Senin dediğini anlıyorum kesinlikle.Türk ve Türkiyeli ikisi de aynı rengin farklı tonları gibi sonuçta.Türkiyeli daha spesifik bir kavram sadece.Türkse genel Türk devletlerine denir.Bu detaya özen gösterdiğiniz için ve görüşünüzü bu kadar başarılı savunduğunuz için tebrikler.Ayrıca konuyu oldukça başarılı ve faydalı buldum.Versyonların tanıtımları,özellikle hangilerinin yeni,hangilerinin ileri düzey kullanıcılar için olduğu ayrımı ve görsellerin müthiş faydalı olduğunu düşünüyorum.Bu güzel site adres çubuğumda bir yer kazandı 😉

    2. T.C Anayasasına göre T.C vatandaşı herkes Türk’tür. Türkiyeli kavramı yoktur. Ekmeğini yediğimiz bu ülkenin Anayasasına saygılı olalım.

      İyi günler.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Soruyu Yanıtlayınız * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.