Uzmanların çoğu yerde oynanmasını sakıncalı buldukları, buna rağmen ilk serisinin yayınlandığı 2009 yılında tüm dünyada büyük yankı uyandıran Crysis, çoğumuzun hala kabul etmekte zorlandığı çağının en gelişmiş grafik efektlerine sahip uzay konseptli oyunu olarak karşımıza çıktı. CryTek firması tarafından yazılan ve satışa sunulan bu oyunun senaryolarının aslında Türk tasarımcılar tarafından yapıldığını biliyor muydunuz? 3 Türk ortak tarafından kurulan CryTek, bugün Crysis’in 2. versiyonunu piyasaya çıkardığı için çok mutlu görünüyor. İlk oyun olan Crysis’in ardından ikincisini yani Crysis: Warhead’ı piyasaya sunan CryTek tüm dünyada bir Crysis modası başlatmıştı. Crysis: Warhead’ın daha da gelişmiş ve senaryolarında yüzlerce yenilik olan 3. versiyonu Crysis 3, beraberinde birçok yeniliği getiriyor. Bu yazımızda sizlere Crysis 3’ün temel yeniliklerini ve oyun incelemesini yapacağız.
Hatırlayacak olursak ilk oyunda, bir yardım sinyalini takip ederek Koreliler tarafından işgal edilmiş bir adaya düşüyorduk. Sıradan bir kurtarma görevi gibi görünse de Crysis‘in ilk versiyonunda aynı adada dünya dışı varlıkların da bizi izlemeye başlaması ve adada yaşanan büyük bir kaosla ilgili bir senaryo üzerine yoğunlaşılmıştı. Derken Crysis’in ikinci versiyonu piyasaya sürüldü, hem PC hem de Konsol sürümlerinin olduğu yeni Crysis’de orman tamamen terkedilip ilk oyundan kalan virüsün yayındığı New York şehrine adım atmıştık. Şehirde yaşanan büyük kaos ile birkez daha Crysis’in tadını çıkarmıştık.
Bu sefer oyun yapımcısı CryTek şirketinden Cevat Yerli, Crysis 3’ün yalnızca PC odaklı olacağı şeklinde açıklama yaptı. Sebep olarak Crysis zevkinin konsoldan ziyade bilgisayar üzerinde daha zevk verici olduğu sonucuna dayandırılan bu karar oyunu konsolda oynayanları üzecek gibi görünüyor.
Crysis 3, iğer versiyonlardan daha kısa sürede bitecek bir senaryo ile oluşturulmuş. İlk önce alıştırma bölümünü oynamanızı yeni versiyona alışmanız yeni silahları tanımanız açısından oldukça önemli. 7 farklı bölümden oluşan yeni Crysis 3, bizzat tarafımızdan oynanarak test edildi ve orta zorlukta yaklaşık 9 saat kadar bir sürenin sonunda bitirildi. İlk oyundaki gibi ormanlık arazilerin çoğunlukta olduğu Crysis 3, oyun severlerin Collectibles adını verdikleri önemli eşyaları (nesneleri) toplayıp biriktirme şeklinde ve onları sırası geldiğinde kullanma şeklinde devam etmiş.
Crysis 3‘de toplam 20 silah bulabilmemiz mümkün tüm bu silahları oyun içerisinde faklı yerlerden toplamamız gerekli her silah kullanım alanına göre avantaj ve dezavantaj sağlıyor. Geared-up adı verilen bu silah toplama işlemi yaptığınız taktirde oldukça zor olan son bölümü geçmeniz kolaylaşıyor. İlk oyundan beri bir Crysis klasiği olan Nanosuit (koruma kalkanı) kullanımının ve toplanan upgrade’ler ile geliştirmenin mümkün olduğu bir versiyon olan Crysis 3, dost ve düşmanı ayırt edebileceğiniz Tagging özelliğini de beraberinde kullanıyor.
Crysis 3‘ün en önemli özelliği ise diğer versiyonlarda bulunmayan Multiplayer modülünün kullanılmış olması. Oyun 8-9 saatte tamamlanıyor fakat tıpkı Counter Strike, Half-Life gibi bıkmadan arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz Multiplayer bölümünün olması oyunun da ömrünü arttıracak gibi görünmekte. Multiplayer özelliğinde toplamda 50 farklı silaha sahip olabiliyoruz bu silahların bazıları daha önce hiç karşılaşmadığımız türden. Özellikle kullanılan DirecX 11 destekli CryEngine 3 teknolojisiyle oyunun 2. serisindeki dar alana sıkışıp kalmış bir Crysis‘e kızıp oyunu terkeden oyun severlerin Crysis 3’den büyük zevk almaları mümkün.